Пропускане към основното съдържание

Зеленчукова крем супа с кокосово мляко



зеланчукова крем супа с кокосова мляко със картофи и грах от тайландската кухня         

     Това което днес ще предложа е зеленчукова крем супа с кокосово (гъсто) мляко. До сега винаги съм предлагала рецепти, които съм пробвала и съм била доволна от тях. Случаят с тази не е по-различен, но определено ми стана фаворит! Лесна е - особенно ако се приготвя в моята любима тенджера под налягане. Много е вкусна и определено различна за нашите български стандарти. За да я приготвите ще ви трябват:

2 - 3 с.л. мазнина по желание - аз ползвам кокосова

1 голяма глава лук

1 ч.л. къри паста (моята беше червена)

1 чили чушка

5 - 6 скилидки чесън

2 ч.л. доматена паста

1 кг картофи

Грах 1/2 пакет - замразен

Бульон (ако имате такъв) месен, или вода 1 литър

Сол

Джоджен (на вкус)

1 кокосово мляко (гъсто)


за гарниране (по желание):

чили чушка 

кориандър

зелен лук 

                           зеланчукова крем супа с кокосова мляко със картофи и грах от тайландската кухня

    Нарязвате лука, леко го "позлатяваме" добавяме чесъна и къри пастата, както и една чили чушка. След като се хомогенезират всички продукти се добавят доматената паста и картофите. Разбърква се и се долива бульона (или вода). Слагам джоджъна и малко сол (предпочитам цялата сол да я добавя на финала). Зтварям го и чакам да "засъне" - тогава засичам 10 минути. Когато минат и изпусна парата - пасирам много хубаво. След това добавям граха - "засъсква" за 4 минути. Добавям кенчето кокосово мляко от гъстото разбърквам хубаво. Ако решите да пропуснете гъстото кокосово мляко, супата няма да се получи! Ако решите да го замените с по-редкия вариянт на кокосовото мляко, супата няма да се получи! 

След като го опитам преценявам колко сол да сложа. Оставям всичко да поври за около 3 - 5 минутки. След като решите да консумирате супата, препоръчвам да я гарнирате със ситно нарязан зелен лук, кориандър и ако сте почитатели на лютото като мен с една ситно нарязана чили чушка.

    Тази зеленчукова крем супа с кокосово мляко е подходяща и за зима и за лято и определено ще влезе в менюто Ви, особенно като Ви се яде нещо по-екзотично и вкусно. Тази рецепта я взех от тайландската кухня и я има и в други вариянти, с добавка от още различни зеленчуци (броколи, моркови, чушки, гъби) но аз се спрях на класическия. Вие си преценете дали искате да добавите нещо от себе си. Добър апетит!

зеланчукова крем супа с кокосова мляко със картофи и грах от тайландската кухня













Коментари

Популярни публикации от този блог

Горчица - направи си сам

 

Екзотична супа от киноа

 

Лесен домашен пастет