Пропускане към основното съдържание

Горчица - направи си сам

 

Домашна горчица рецепта

Домашна горчица
Горчица в домашни условия?! Защо не! Да направиш горчица в домашна среда изисква само синапено семе. Ако пък имате два вида е още по-добре. Всичко останало е лесно и налично - сол, оцет и мед. В оригиналната рецепта за горчица се ползва и бяло вино вместо оцет, но аз нямах налично такова. То забавя малко процеса на ферментацията на синапеното семе, но прави горчицата по-изискана и фина на вкус. Въпреки това в моя вариант, пак стана супер добра. Ето какво ще Ви бъде нужно за да си я приготвите в къщи.

1 ч.ч. (150 гр.) синапено семе - жълто

1 ч.ч. (150 гр.) синапено семе - тъмно кафяво

Ако нямате разновидностите се чувствайте свободни да ползвате каквото имате!

1 ч.л. сол - равна

1 с.л. мед - равна (аз сложих малко повече, но това е въпрос на вкус)

6 - 8 с.л. оцет ( или вино )

Продуктите са базисни и подлежат на коригиране.

Домашна горчица

   Накисват се семенета на синапеното семе за горчицата във филтрирана вода за 48 часа. Сложете вода така, че да има поне два пръста отгоре, защото то я “изпива”. Покрийте с кухненска хартия или марля съда, който ползвате и го оставете на плота. Сега времето ще работи вместо вас. Ако е необходимо да добавяте вода, промнете че трябва да бъде филтрирана или преварена (охладена), за да не убиете дрождите които се развиват. След 48 часа ще имате напоено семе на което, през цедка може да махнете излишъка на вода ако има останала такава.  Изсипете във фуд процесор или ползвайте пасатор. Добавете останалите съставки за горчицата. И в двата случая ще са ви нужни около 5 минути разбиване (при мен поне беше така), за да получите по-гладка консистенция, като се добавя по малко вода със супена лъжца, ако е много гъста. После започва опитването на вкус. Ако е необходимо добавете още сол или оцет, но не и мед. Разбъркайте отново. Когато сте постигнали перфектния за Вас баланс във вкуса на горчицата, е необходимо да я оставите да зрее. На кухненския плот става за около 3 дни, а в хладилника за 10-тина. Няма по-лесна горчица! А най-хубавото е, че времето работи вместо вас! 
Домашна горчица

Домашна горчица

Това което ме провокира да си направя домашна горчица е факта, че тези, които се предлагат в магазина все повече имат химичен вкус, и все по-малко се доближават до натуралната горчица. Пълни са с консерванти и оцветители, а така или иначе сме подложени на “химични атаки” от сутрин до вечер. Всички любители на горчицата ще ме разберат какво имам предвид! Да Ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Екзотична супа от киноа

 

Лесен домашен пастет