Пропускане към основното съдържание

Ябълков сладкиш за ценители


Ябълков сладкиш който очарова
Ябълков сладкиш които е вкусен и лесен
 Ябълковия сладкиш които си спретнах днес сигурно за някои не е нещо особено, но за мен е аромат на есен. Различно е и хубаво, когато къщата се изпълни с аромата на канела, ябълки и орехи. За това запретнах ръкавите и реших днес да направя нещо за свое удоволствие. Имах домашни ябълки и яйца, защо да не ги ползвам… Рецепти всякакви - прегледах повечето… а и аз обичам да сравнявам и да добавя нещо малко по-различно. Така направих и този път в моя ябълков сладкиш. Рецептата си я създадох на око, или казано по друг начин - реших да работя с обеми. По лесно е!

Необходимите продукти за този ябълков сладкиш са елементарни:

4 бр. ябълки

4 бр. яйца (може и 3, ако са големи)

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л сода бикарбонат

2 ч.ч. брашно

50 гр. мазнина по желание (олио, масло, кокосово масло и т.н.)

1 щипка сол

1 ванилия 

1 ч.л. канела

1 ч.ч. орехи

1 ч.ч. захар за карамелизиране

Прави се карамел от 1 чаша захар и се изсипва във формата за печене, да изстива. Докато това става се забърква сместа за тестото. Слагат се заедно яйцата, захарта, ванилията, щипка сол и се разбиват на пухкава пяна. Добавя киселото мляко, където е “загасена” содата, и отново се разбива леко. Добавя се постепенно брашното и мазнината. Щом всичко е смесено добре идва ред на пълнежа за ябълковия сладкиш. Аз процедирам по следния начин - част от ябълките и орехите ги смесвам с канелата настъргани в отделна купа, а другата част я използвам за украса на дъното с карамела. Ако желаете изсипете всичко в сместта, ако не искате да си “играете”. За мен обаче готвенето е като детските игри, но за порастнали деца… Но да продължим нататък … след като смесите каквото сте преценили, идва ред на печенето. Ябълковият сладкиш се пече на 180´C за около 35-40 минути. Всяка фурна е различна и трябва да му се мята по едно око. Преди да го обърнете го оставете за около 30 минути да се охлади.

Остава само да си приготвите подходяща чиния за обръщане и сте готови с този  есенен ябълков сладкиш който би очаровал всеки който го опита. Да Ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Горчица - направи си сам

 

Екзотична супа от киноа

 

Лесен домашен пастет