Пропускане към основното съдържание

Език в Гювече


Свински език в гювече
Днес ми се хапваше нещо вкусно, различно и оригинално. Реших да приготвя език в гювече по свой начин. Вероятно има много и всякакви рецепти по темата, но аз предлагам своята. Надявам се да ви допадне и на Вас. Стана леко и в същото време плътно на вкус, нещо наистина подходящо за прехода в новия есенен сезон. Всичко което ще Ви е нужно за две порции е:

   1 бр. лук  (малка до средно голяма глава)

   3 бр. моркови (настъргани или много наситно нарязани)

   1 бр. червена чушка (ако е печена още по-добре)

   2 бр. яйца

   3 бр. свински езици

   2 с.л. домати (може и доматена паста, пюре и др.)

   4 бр. гъбки

Подправки на вкус, аз ползвах сол, пипер и чубрица

По желание може да се добави някакъв вид меко сирене - топено, пушено, шопско…

   Начина на приготвяне е следния:

Пригответе си заготовката като изберете по-дълбок тиган или по-плитка тенджера. Ако чушката е сурова започнете с нея, за да може да придобие така желания и златист загар както и да пусне вкуса и аромата си. Ако е печена я оставете за накрая преди да подредите самото гювече.“Позлатете” лука заедно с моркова.  След като са готови лука и моркова, добавете нарязани на по-едро гъбите и чушката. Подправете с черен пипер, сол и чубрица и издърпайте от котлона и оставете да почива под капак.

Свинските езици трябва да са сварени, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина около сантиметър. Аз ползвам изкючително много тенджера под налягане и там са ми необходими 20 - 25 минути за да сваря езиците. Докато приготвям зеленчука, успоредно приготвям и варя езика. Така всичко ми е готово успоредно. Идва ред на сглобяването на самата вкусотия. Езиците съм разделила на половина за  двете порции. На дъното на гювечетата слагам малко от зеленчуковата смес, следват малко езици и тук мястото за мекото сирене, ако се слага такова - може и без. Пак слагам малко от зеленчуковата смес следвано от език. Накрая добавям домата (чери доматки) - суров, доматена паста или каквото ползвате. Захлупвам с капачето и слагам за 20 минути във фурната на 200`С. Като минат вадя внимателно, защото много пари върху дървена дъска, за да не се спукат самите съдове и чуквам по едно яйце на всяко гювече. Захлупвам ги и ги връщам във фурната за 5 -7 минути, като я изключвам. Когато яйчицата побелеят, но са рохки в средата са готови. Сега идва най-трудния момент… като ги отворите да изчакате около 5 минути да “дръпнат” иначе може много неприятно да се изгорите.:) Ами това е!

Не е най-бързата рецепта, или поне иска повече движения, за това ако предвиждате да я приготвите го направете през почивните дни. Обещавам Ви че много ще Ви хареса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Японски Палачинки (много пухкави)

  На вашето внимание днес, искам да ви представя нещо различно като рецепта.  Рецептата е взета от съвсем натурална японка :), снимките са взети от нейно видео в мрежата.    След втория, третия път тези суфле палачинки стават съвсем като нейните. Ако имате опит разбира се, се получават веднага. Вкусни и въздушни!  За целта ще са Ви необходими:

Зеленчукова палачинка с тиквички ( може и други зеленчуци )

Песто от салвия