Пропускане към основното съдържание

Език в Гювече


Свински език в гювече
Днес ми се хапваше нещо вкусно, различно и оригинално. Реших да приготвя език в гювече по свой начин. Вероятно има много и всякакви рецепти по темата, но аз предлагам своята. Надявам се да ви допадне и на Вас. Стана леко и в същото време плътно на вкус, нещо наистина подходящо за прехода в новия есенен сезон. Всичко което ще Ви е нужно за две порции е:

   1 бр. лук  (малка до средно голяма глава)

   3 бр. моркови (настъргани или много наситно нарязани)

   1 бр. червена чушка (ако е печена още по-добре)

   2 бр. яйца

   3 бр. свински езици

   2 с.л. домати (може и доматена паста, пюре и др.)

   4 бр. гъбки

Подправки на вкус, аз ползвах сол, пипер и чубрица

По желание може да се добави някакъв вид меко сирене - топено, пушено, шопско…

   Начина на приготвяне е следния:

Пригответе си заготовката като изберете по-дълбок тиган или по-плитка тенджера. Ако чушката е сурова започнете с нея, за да може да придобие така желания и златист загар както и да пусне вкуса и аромата си. Ако е печена я оставете за накрая преди да подредите самото гювече.“Позлатете” лука заедно с моркова.  След като са готови лука и моркова, добавете нарязани на по-едро гъбите и чушката. Подправете с черен пипер, сол и чубрица и издърпайте от котлона и оставете да почива под капак.

Свинските езици трябва да са сварени, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина около сантиметър. Аз ползвам изкючително много тенджера под налягане и там са ми необходими 20 - 25 минути за да сваря езиците. Докато приготвям зеленчука, успоредно приготвям и варя езика. Така всичко ми е готово успоредно. Идва ред на сглобяването на самата вкусотия. Езиците съм разделила на половина за  двете порции. На дъното на гювечетата слагам малко от зеленчуковата смес, следват малко езици и тук мястото за мекото сирене, ако се слага такова - може и без. Пак слагам малко от зеленчуковата смес следвано от език. Накрая добавям домата (чери доматки) - суров, доматена паста или каквото ползвате. Захлупвам с капачето и слагам за 20 минути във фурната на 200`С. Като минат вадя внимателно, защото много пари върху дървена дъска, за да не се спукат самите съдове и чуквам по едно яйце на всяко гювече. Захлупвам ги и ги връщам във фурната за 5 -7 минути, като я изключвам. Когато яйчицата побелеят, но са рохки в средата са готови. Сега идва най-трудния момент… като ги отворите да изчакате около 5 минути да “дръпнат” иначе може много неприятно да се изгорите.:) Ами това е!

Не е най-бързата рецепта, или поне иска повече движения, за това ако предвиждате да я приготвите го направете през почивните дни. Обещавам Ви че много ще Ви хареса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Горчица - направи си сам

 

Екзотична супа от киноа

 

Лесен домашен пастет