Признавам си, че много се плашех от идеята да направя домашен пастет. Оказа се толкова просто. Изпробвах много рецепти преди да създам своята, която взаимства помалко от всичките :))). Разбира се тя може да се приложи само за месоядни. Да запретваме ръкави и да се позабавляваме!
Ще са Ви необходими:
300 гр. черен дроб (свински, телешки, или в краен случай пилешки)
1 глава лук (по-малка до средна)
2 с.л. желатин
1 к.ч вода (вряща)
сол и пипер на вкус
Дроба се почиства и нарязва на кубчета. Лукът се нарязва и задушва до омекване под капак. Капака се маха докато се получи златист цвят. Избутвам към края на тигана и добавям черният дроб. Това се случва на слаб към среден огън, и се държи 1-2 минути (до получаване на карамелизиран загар отдолу на дроба). Разбърква се всичко и се поръсва с желатина. Залива се с врящата вода. Запарва се под капак за 5 минути. След като мине необходимото време, всичко се изсипва в блендер( може и в пасатор или food processor, но няма да е толкова гладка сместа). Пресипва се в контейнер за съхранение с капак и се държи в хладилник до пълното му стягане (поне 4 часа). Готово!!!
P.S
Помнете, че винаги може добавите нещо от себе си към рецептата, така ще стане ваше оригинално творение! Ако пък класиката ви се нрави - това е! Този пастет има трайност до 3-4 дни (но не остава толкова време поне при нас:)))
Коментари
Публикуване на коментар