Пропускане към основното съдържание

Екзотична супа от киноа

 

Супа от киноа

Супа от киноа
   Тази рецепта я открих в you tube. Толкова много ми допадна простота с която бе направена, че реших да я сготвя и да опитам как ще се отрази на небцето ми. Стана толкова вкусна … нямаше как да не я споделя. Малко си позволих да преработя подправките, и стана прекрасна. За рецептата са необходими:
1 кенче кондензирано мляко ( за vegan вариант с кокосово )
50 - 70 г киноа ( малка кафяна чашка )
3 с.л. ядки ( орехи, бадеми или лешници )
2 с.л. стафиди
3 с.л. Ги ( може и с обикновено масло, или кокосово за vegan вариант )
2 ч.л. захар
1 карамфилче
3 зърна черен пипер
3 шушулки кардамон
   Супата я приготвих в тенджера под налягане само за 15 минути. Киноата се накисва предварително за 30 минути ( ако имате време ). Измива се добре в няколко води, иначе горчи! 
Слага се Ги ( масло, или кокосово масло ) да се разтопи и нагрее в тенджера под налягане. Добавят се стафидите и ядките да се запържат леко. Когато стафидите започнат да се надуват, се изваждат заедно с ядките. Отнема около 1 мин. В същата мазнина се слага измитата и изцедена киноа. Запържва се до побеляване - около 1 мин. Наливаме 2 части вода от тези мярка, която е ползвана за киноата. Затваряме капака и като “зашуми” засичаме само 1 мин. Изключваме котлона и преместваме тенджерата сама да освободи налягането си по естествен път. Киноата е “изпила” водата напълно. Когато е безопасно, отваряме, наливаме млякото което сме избрали и оставяме да заври за 2 -3 минути. След това се добавя захарта, щипка сол, подправките ( стрити на много ситно, или смляни ) и приготвените вече ядки и стафиди. Ври още 2 мин. и супата ни е готова! Много е бърза, лесна и невероятно вкусна!

Опция: пистачио за украса!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Горчица - направи си сам

 

Лесен домашен пастет