Пропускане към основното съдържание

Домашни Телятели (лесно и удобно)

 

Вярвам, че повечето от вас знаят как да си направят домашна паста. Тази обаче е малко по-различна. Освен яйце има и малко вода. Причината е че става по-гладка в приготвянето ѝ при самото варене. 

Правенето на паста е много богата тема и може да се каже много по нея. Това което е основното обаче е, че в приготвянето на паста няма съвсем точни пропорции. Основата е 100 гр. брашно + 1 яйце за човек. Но яйцата се различават по големина, а и ще прибавяме вода… за това ще дам най-лесните ориентири точно, ясно и кратко.


  • Към основата на рецептата прибавете по 20 ml. вода (100гр. брашно +1бр.яйце +20ml. вода)
Заместете тесто. С прибавената вода то ще бъде по-меко от обичайното за паста. И тук идва лесния момент и най-голямата тънкост…

Когато започнете да месите тестото то трябва да стане еластично и по-твърдо. За целта започнете да прибавяте по-малко брашно. Това го правите докато спре да лепне по дланите и плота на който месите (при мен стана за около 5-7 минути). Като се натисне с пръст, да не остава следа. Това е най-важното и единствено условие за добра паста в домашни условия. 

Е не е “Monograno Falicetti”, но си е почти органик и направена от вас, без излишните добавки. Всичко останало е същото. За тези които не са запознати, рецептата продължва с престой от 30 минути до 1 час (зависи с какво време разполагате) тестото обвито в стреч-фолио. Отваря се; премесва се; реже се на 4 части…. И се яхва паста-машината. Ако не разполагате с такава… моя съвет е да разделите тесто на 6 части. Работи се по-лесно, а това всъщност го прави и по-бързо. Разточвате. С точилка става мъничко по-плътна, ако не знаете техниката за “точени кори”. При паста-машината не го мислите. След нарязването в желания размер, пастата се оставя за около 15 минути да “дръпне”. През това време аз си приготвям соса с който ще я сервирам. Когато съм готова започвам с това да разделя грубо пастата. Пуска се във вряща подсолена вода. Вари се малко - от 3 до 5 минути в зависимост от количеството ѝ. Когато е готова слагам в соса, разбърквам внимателно и гарнирам отгоре по желание. Това е! Съвсем лесно, но никак не е подходяща рецепта за бърза вечеря през седмицата :)! Изяжда се за 5 минути…. Но какви 5 минути са това… Заслужва си!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Горчица - направи си сам

 

Екзотична супа от киноа

 

Лесен домашен пастет